Доджо Кун

琉球 拳法 唐手 古武道 連合会

Код на Честта (Доджо Кун)

С чест и достойнство, ние ще се стараем да изучаваме изкуството на Рюкю Буджуцу, като поставяме на първо място развитието на ума и тялото. В стремежа си за постигане на пълна хармония със света, която може да дойде само чрез истинско разбиране на себе си, ние подхождаме към житейските проблеми с търпението, на което Кенпо ни е научило. Никога няма да опозорим несправедливо нашите колеги и учители, нашата организация Рюкю Кенпо Карате Кобудо Ренгокай, или изкуството на Кенпо като злоупотребяваме с тайните, които учим. Ние помним и спазваме заветите на нашето Дождо:

 1. Да се стремим към съвършенство на характера (Хитосу. Джинкаку Кансей ни Цутомуру кото).
 2. Да защитаваме пътищата на истината (Хитосу. Макото но Мичи во Мамору кото).
 3. Да развиваме в себе си духа на старанието (Хитосу. Дорьоку но Сейшин во Яшинау кото).
 4. Да почитаме принципите на етиката (Хитосу. Рейги во Омонзуру кото).
 5. Да се пазим от прибързана смелост (Хитосу. Кеки но Ю во Имашимуру кото).

Ръководни принципи на Рюкю Кенпо Карате Кобудо Ренгокай (Тоде Джукун):

 1. Когато искате да се учите, бъдете смирени и без предубеждения. Приемете учението така, както ви е показано. По този начин, няма да си изградите погрешни разбирания или лоши навици.
 2. Бъдете учтиви и слушайте учителя и хората с по-старши степени. Бъдете вежливи с останалите трениращи и всички други в доджото. Сътрудничете си и бъдете любезни с вашите тренировъчни партньори. Бъдете приятелски настроени и помагайте на по-неопитните да учат; така, други ще помагат на вас.
 3. Развивайте дух на постоянство. Ще изградите здраво тяло, ако имате сила на ума и тренирате редовно. Ще имате успешен и пълноценен живот, ако си поставите и работите за достойни цели. Трябва да умеете да се адаптирате, променяте и да преодолявате проблеми. Опознавайте себе си. Първо победете врага вътре във вас. След това, ще можете да победите и враговете отвън.
 4. Стремете се да бъдете войни, допринасящи за изграждането на един мирен и свободен свят като изграждате силен характер, морал и духовност. Онова, което е омразно за вас не правете на другите.
 5. Стремете се да надминавате вашите обичайни мисли, намерения или обещания във всичко, което правите в ежедневието си. Не обръщайте внимание на слухове, независимо дали са верни или не. Помнете, че едно добро дело води до друго.
 6. Движете се от лесно към трудно и от просто към сложно. Все повече време е необходимо за да тренирате по-дълго и по-здраво докато напредвате. Не бързайте и не участвайте в безсмислена или безразсъдна практика. Напредвайте постепенно.
 7. Научете как се използва макивара, богу, и останалото тренировъчно оборудване. Обучавайте се в използването на вашите баланс и тегло, ръце и крака, интуитивност и вътрешна енергия. Бъдете търпеливи и учете задълбочено катите и техниките. Не се стремете към бърз успех.
 8. В миналото, една ката се е изучавала в продължение на три години. Майсторите са анализирали една ката десет и повече години. Няма ограничение във времето за усъвършенстването на катата. Не се гордейте с успехите си. Гордостта ще ви доведе до намаляване както на добродетелите, така и на техниката ви. Гордостта може да се превърне в отрова както за вас, така и за света.
 9. Внимавайте да не развивате само любимата си техника, пренебрегвайки други техники, защото това оставя слабости във вашата защита. Бъдете предпазливи да не станете твърде теоретични или технични, защото това също са слабости.
 10. Задавайте свободно въпроси на учителя или на по-старшите пояси. Трябва да се стремите да разбирате това, което учите.

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: